16 Ocak 2012 Pazartesi

25 Yaşında Ne Öğrencisi?

25 yaşınızı doldurmuşsanız ve öğrenci iseniz artık sorunlarınız ailenizin kariyer planınızı sizin kadar ön planda tutmadan evlenmeniz için bastırması, yaşlandığınızı hissetmeniz gibi şeylerin çok ötesinde. Artık yüksek lisanstı, doktoraydı bunlar öğrencilikten sayılmaz gibi oldu zira normal bir öğrenci bu yüksek eğitimleri 25 ve üstü yaşlardayken almaya devam ediyor.

Neden bunlardan bahsediyorum? Sebebi 25 yaşını doldurmuş öğrencilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için artık aylık prim yatırması gerekiyor, yani bir zamanlar devletin sağladığı hizmeti bundan sonra kendileri karşılamak zorunda.

2012'ye girmemizle birlikte Genel Sağlık Sigortası diye çok acayip bir şey yürürlüğe girdi. "Kart" öğrenciler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir testi yaptıracaklar. Ailelerinin gelirine göre aylık prim yatıracaklar. Zaten ücretsiz eğitim verildiği için ülkemizde (!) sağlık sigortası primlerimizi bizim yatırmamız sorun değil elbette.

Şakası bir yana bu işlemi yaptırmayanlara ciddi ciddi yaptırım var. Diyelim ki gereken işlemleri/başvuruları yapmadınız, devlet sizi 1,700 küsur TL maaşlı bir işte çalışıyormuş gibi farz edecek ve sizden bu maaşa düşen primi yatırmanızı isteyecek (bu da 200 küsur TL aylık prim demek). "Normal" gelirli bir ailenin ferdi olan kart öğrenci, aylık olarak 35 TL civarı bir prim yatırmak zorunda.

Kime, nereye, nasıl başvuracağınızı detaylı olarak internetten bulabilirsiniz. Buraya eksik bilgi yazıp kafa karıştırmak istemiyorum ama 31 Ocak son gün dostlar.

Bir yerlerimize zaten bir şeyler kaçacak, en azından asgarisi kaçsın.

Arz ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Konuyla ilgili fikrinizi beyan etmek için lütfen ilgili alanları doldurunuz.